Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen Liikunta ry:n EduFutura-yhteistyöllä on syntynyt toteutusmalli valinnaiseen, kaikille opiskelijoille avoimeen Liikkumisen ohjaaminen -tutkinnon osaan (15 osp). Tutkinnon osa antaa valmiuksia toimia työyhteisössä liikuntavastaavana tai esimerkiksi henkilöstön liikkumisen tsempparina, liikuntavastaavana tai -koordinaattorina. Gradia Jyväskylän ja Gradia Jämsän opiskelijat voivat syksystä 2019 lähtien opiskella liikuntavastaavien taitoja Liikkumisen ohjaaminen -tutkinnon osassa.

Koulutuksella pyritään työyhteisön asenneilmapiirin muuttamiseen ja liikunnallisen toimintakulttuurin luomiseen liikuttajien kouluttamisen avulla. Taustalla on pohdintaa siitä, millä tavoin opiskelijan olisi mahdollista Gradiassa kehittää liikkumisen ohjausosaamista, jonka tavoitteena on erityisesti työpaikalla tapahtuvan liikkumisen edistäminen, terveys ja työhyvinvointi.

Kehittämistyön alkuvaiheessa työryhmä perehtyi Gradiassa jo olemassa oleviin tutkinnon osiin. Havaittiin, että kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnossa on Liikkumisen ohjaaminen -tutkinnon osa, jonka ammattitaitovaatimukset vastasivat tarpeisiin ja mahdollistavat laajemman toteutuksen. Ensi syksystä lähtien eri alojen opiskelijat voivat kehittää omaa liikkumisen ohjaamisen osaamistaan Gradiassa valitsemalla tämän tutkinnon osan.