Henkilöstön EduFutura-hyvinvointipäivää vietettiin torstaina 26.4.2018. Iltapäivän aikana oli tarjolla erilaisia liikunnallisia aktiviteetteja sisällä ja ulkona sekä hetki hyvinvoinnille teemalla Hyvinvointi ja omat voimavarat (työ)elämässä. Luennoitsija Johanna Rantanen muistutti, että hyvinvointi rakentuu arjen valinnoista.

Mika ja Ilari, Gradia

Jyväskylän koulutusyhtymä Gradian Harjun kampuksella käy kuhina. Yhdestä nurkkauksesta etsitään frisbeegolf-kiekkoja ja sopivan mittaisia  kävelysauvoja. Lavatanssijumppa Lavista varten viritellään äänentoistolaitteita liikuntasalissa. Kohta salissa raikaakin jo suomalaiset iskelmät. Saunat lämpeävät saunajoogaajille ja sisäkuntosalin lisäksi piha-alueelle on rakentunut kokonainen ulkokuntosali, jossa voi haastaa paitsi itsensä, myös työkaverinsa.

Liikunnasta vastapainoa työhön

Taru, JAMK

Tapahtumaa valmistelleen Katja Saaren mukaan EduFutura-hyvinvointipäivä houkutteli mukavasti henkilökuntaa viettämään iltapäivää liikunnan ja hyvinvoinnin parissa. Osallistujia oli tänä vuonna yhteensä liki kolmesataa.

Liikunnallisia aktiviteettejakin saatiin järjestettyä varsin monipuolisesti. Aiemmin mainittujen lajien lisäksi tarjolla oli muun muassa pesäpalloa, suunnistusta, BodyBalancea ja shindoa.

—Tämä on rankkaa, mutta hauskaa! Totesivat Gradian henkilökuntaan kuuluvat Mika ja Ilari hymyssä suin. Miehet työnsivät Hidden Factor –yrityksen järjestämällä toiminnallisen harjoittelun pisteellä pihamaalle levitetyn alustamaton päällä painoja. Lisähaastetta kaverille annettiin kiipeämällä itse kyytiin painojen päälle. Myös JAMKissa työskentelevä Taru kertoi viihtyvänsä liikuntapisteillä.

Hannele ja Tiina, JYU

Hannele ja Tiina yliopistolta pitivät erityisen tärkeänä riittävän aikaisin tullutta ilmoitusta tapahtumasta.

—Nyt ehdimme järjestellä työt siten, että pystyimme osallistumaan, kertoivat naiset tyytyväisinä ennen sauvakävelylenkille lähtöä.

Palauttavat tauot työssä ja perhe-elämään panostaminen luovat hyvinvointia

Liikuntaosuuden jälkeen tarjolla oli maittavaa salaattia ja ajatuksia herättävä luento aiheesta Hyvinvointi ja omat voimavarat (työ)elämässä. Luennon piti aihetta tutkinut psykologian tohtori, dosentti Johanna Rantanen Jyväskylän yliopistosta.

—On tärkeä tunnistaa oma olotilansa. Tuntuuko aamulla töihin lähteminen hyvältä, vai vaivaako kenties työuupumus? Entä pysynkö kohtuudessa työnteon suhteen ja annanko riittävästi aikaa perheelleni? Herätteli Rantanen liikunnan jälkeen raukeana, mutta kiinnostuneena kuuntelevaa yleisöään.

Rantasen esittelemän tutkimuksen (Greenhaus, Collins & Shaw) mukaan työntekijät, jotka panostivat perhe-elämään, kokivat elämänlaatunsa parhaimmaksi.

Rantanen muistutti lämpimästi, että on tärkeä huolehtia työstä palauttavista hetkistä jo työpäivän aikana ja keskittyä muihin asioihin illalla töiden jälkeen. Palautumista ei voi myöskään jättää vain vuosilomien varaan, vaan sen täytyy kuulua kiinteästi arkeen, jotta voimme hyvin.

Johanna Rantanen, JYU

 

”Kokonaisuudessaan on tärkeää
arjen tasainen rytmi niin
yksittäisissä työpäivissä
kuin koko viikossa:
kaikkea kohtuudella ja muutoksia
vähemmän kuin rutiineja.”
(Johanna Rantanen EduFutura-hyvinvointipäivässä)